Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Δεν θέλουμε θλιμμένους στη γιορτή μας

Προσαγωγές «για επαιτεία» τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς

Πρωτοχρονιάτικο μποναμά την προσαγωγή στο τμήμα έκανε η ΓΑΔΑ στους ζητιάνους της πόλης, κρίνοντας πιθανόν ότι τα απλωμένα χέρια τους δεν ταίριαζαν αισθητικά με τα πυροτεχνήματα και τις κορόνες των τραγουδιστών στις φιέστες του δήμου. Στην καθιερωμένη επιχείρηση-σκούπα που πραγματοποιήθηκε και την τελευταία νύχτα του χρόνου, η αστυνομία προσήγαγε 104 άτομα, συνέλαβε δύο μετανάστες χωρίς χαρτιά και έλεγξε μόλις δύο καταστήματα (αριθμός εξαιρετικά μικρός μια νύχτα που οι παραβιάσεις ανθούν στις κάθε είδους πίστες).

Επιπλέον, όπως μας πληροφορεί το πρωτοχρονιάτικο δελτίο Τύπου της ΓΑΔΑ, «στο πλαίσιο αντιμετώπισης του φαινομένου της επαιτείας προσήχθησαν από φωτεινούς σηματοδότες, δρόμους και πλατείες του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας είκοσι άτομα που επαιτούσαν» και εις βάρος τους συντάχθηκαν «Εκθέσεις Αρχής για επαιτεία».

Δεν μαθαίνουμε αν τους προσαχθέντες επαίτες, μετά το ρεβεγιόν στο κρατητήριο, τους περίμεναν τα φιλανθρωπικά συσσίτια και το πολυδιαφημισμένο «ζεστό πιάτο φαΐ» για τους πένητες και άστεγους.

Οι προσαγωγές ζητιάνων είναι συχνές και δεν περιορίζονται στην εορταστική περίοδο. Εξάλλου, οργανωμένα κυκλώματα επαιτείας, συχνά με εκμετάλλευση ανηλίκων και βρεφών, δρουν μόνιμα στο κέντρο και στις γειτονιές. Σίγουρα όμως η πρωτοχρονιάτικη «σκούπα» εναντίον ζητιάνων του δρόμου διόλου δεν λύνει το σύνθετο πρόβλημα, του οποίου τα παιδιά είναι τα μεγαλύτερα θύματα. Αντίθετα, προσθέτει στην έλλειψη κοινωνικής πρόνοιας την αναλγησία της καταστολής, που δεν κάνει εξαιρέσεις ούτε χρονιάρες μέρες.

Mια γεύση του πώς η ΕΛ.ΑΣ. αντιλαμβάνεται «την αντιμετώπιση του φαινομένου της επαιτείας» μάς δίνει η μαρτυρία που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο «Αthens Indymedia». Οπως καταγγέλλει ο ανώνυμος αυτόπτης μάρτυρας, παραμονή Πρωτοχρονιάς γύρω στις 6 το απόγευμα στο προαύλιο του σούπερ μάρκετ Βερόπουλος στη λεωφόρο Βενιζέλου στη Ν. Σμύρνη, έξι άτομα της ομάδας ΔΙΑΣ περικύκλωσαν έναν ρακένδυτο άντρα που κρυβόταν τρομοκρατημένος πίσω από το ATM και «με το χέρι στη θήκη του όπλου» τον μετέφεραν επιδεικτικά σε περιπολικό.

Η καταγγελία αναφέρει ότι στο συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ είναι συχνή η παρουσία αστυνομίας με προσφιλή στόχο τους επαίτες. Αν η ανώνυμη μαρτυρία ισχύει, μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι και μετά τις γιορτές. Οι ΔΙΑδες είναι έτοιμοι, δρώντας ανά εξάδες, να μας προστατεύσουν από κάθε επαίτη που μας ενοχλεί στα ψώνια μας. Μέχρι -χτύπα ξύλο!- να βρεθούμε κι εμείς στη θέση του και στα χέρια τους. 

Αφροδίτη Τζιαντζή
Εφημερίδα συντακτών 
 απο: www.kar.org

                                            
                                           TΡΥΠΕΣ - ΘΛΙΜΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΜΑΣ

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου