Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Το προϊόν που λέγεται μικρή Μαρία

Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο της “μικρής Μαρίας”. Μπορούμε πλέον μετά την υστερία των πρώτων ημερών να εξάγουμε κάποια συμπεράσματα.





Στα μέσα του Οκτωβρίου σε τυχαίο έλεγχο  βρέθηκε ένα κατάξανθο κοριτσάκι σε έναν καταυλισμό Ρομά. Αμέσως κίνησε το ενδιαφέρον της αστυνομίας  και του εισαγγελέα, των οποίων η έρευνα έδειξε ότι υπήρχε περίπτωση παράνομης υιοθεσίας, αφού οι δυο γονείς Ρομά δεν είχαν τα σωστά χαρτιά για να δικαιολογούν την παρουσία του παιδιού στα χέρια τους.

Αμέσως το παιδί τους αφαιρέθηκε, οι δύο γονείς οδηγήθηκαν στη φυλακή και εξαπολύθηκε ένα άνευ προηγουμένων διαστάσεων παγκόσμιο κυνήγι μαγισσών. Το τί ειπώθηκε στα κανάλια τις επόμενες μέρες ήταν άνευ προηγουμένου. Γονείς χαμένων παιδιών από άλλες χώρες, αμέσως βρήκαν στο πρόσωπο της μικρής Μαρίας την ελπίδα τους.  Ότι οι τσιγγάνοι αγοράζουν ξανθά παιδιά για να τα πουλήσουν αργότερα για την προίκα ειπώθηκε στα κανάλια και στα μέσα σαν σοβαρή και εμπεριστατωμένη άποψη.

Η εμπάθεια της γερμανικής αρθρογραφίας προς την τσιγγάνικη μειονότητα, προκάλεσε και την παρέμβαση του Κεντρικού Συμβουλίου των Γερμανών Σίντι και Ρομά, που έδωσε συνέντευξη τύπου για το θέμα.

    Μιλώντας στην ίδια συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο ο ιστορικός και πρώην διευθυντής του Κέντρου για την Έρευνα του Αντισημιτισμού στο Βερολίνο, Βόλφγκανγκ Μπεντς ανέδειξε αναλογίες στην αντιμετώπιση Εβραίων και Ρομά. Παλαιότερα, είπε ο κ. Μπεντς, καταλόγιζαν στους Εβραίους ότι απήγαγαν χριστιανόπουλα για να τα θυσιάσουν. Σήμερα κανείς στην Ευρώπη δεν θα υποστήριζε στα σοβαρά τέτοιες κατηγορίες. Αλλά, αν γονείς Ρομά έχουν ένα ξανθό κοριτσάκι, τότε κατηγορούνται ότι το έχουν απαγάγει.

Τα κανάλια βρήκαν βίντεο της οικογένειας και έδειχναν ξανά και ξανά τη στιγμή που η μητέρα τραβούσε τη μικρή να κοιτάξει προς την κάμερα, για να στοιχειοθετήσουν κακοποίηση (!) και πιθανό εμπόριο παιδιών. Επίσης ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε το θέμα από τα ξένα μέσα ήταν ρατσιστικός και για την ίδια την Ελλάδα σαν σύνολο, αλλά αυτό δεν φάνηκε να ενοχλεί τα εγχώρια μέσα.

Μέχρι που σιγά σιγά βγήκανε και άλλα βίντεο. Που δείχνανε τους γονείς να διοργανώνουν γλέντια για τη μικρή Μαρία που είχε γίνει καλά από ένα πρόβλημα στα μάτια της, αφού την πήγανε στο γιατρό.  Τη Μαρία να χορεύει, να χαμογελά, να φοράει τα καλά της ρούχα.

Και ω του θαύματος. Το ξανθό αγγελούδι όπως την αποκαλούσαν τα μίντια ως εκείνη τη στιγμή, ήταν τσιγγανάκι. Μας ξεγέλασε.
.
 
Αυτό που υποστήριζαν οι γονείς της από την αρχή ότι τους την έδωσε μια άλλη τσιγγάνα αλλοδαπή, ήταν αλήθεια. Η μητέρα της Μαρίας, Σάσα Ρούσεβα, την έδωσε γιατί δεν μπορούσε να την φροντίσει. Ο καταυλισμός στη Βουλγαρία αθλιότερος από αυτόν στην Ελλάδα. Τα αδερφάκια της με το ίδιο πρόβλημα στα μάτια-αλλά και τα ίδια ανοικτόχρωμα μαλλιά και δέρμα, αλλά χωρίς δυνατότητα για φροντίδα.
 Και τώρα; Τη Μαρία τη ζητάει πίσω η μητέρα της στη Βουλγαρία, οι θετοί γονείς της  από τη φυλακή, καθώς και η Βουλγαρία. Πού θα καταλήξει ως τώρα άγνωστο.

Ανάλυση

Αυτό που έγινε πολύ φανερό από τον τρόπο αντιμετώπισης της όλης ιστορίας, είναι ότι η μικρή Μαρία, αντιμετωπίστηκε ως ένα προϊόν από τα εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ. Πέραν από το προφανές, του ότι τα ΜΜΕ πουλάνε τρόμο και γαργαλάνε τα φοβικά μας αντανακλαστικά για να ανεβάσουν τα νούμερα, γίνεται σαφές ότι από την αρχή η μικρή Μαρία ήταν κάτι πολύ καλό για να το έχουν τσιγγάνοι.

Με νόμους αγοράς, θα μπορούσε να βρεθεί μια καλύτερη οικογένεια για την υιοθετήσει. Ξανθά μαλλιά και γαλανά μάτια. Ένα πρώτης τάξεως εμπόρευμα. Η αποκάλυψη ότι είναι και η ίδια τσιγγάνα σοκάρισε πολλούς, που βλέπουν με στερεοτυπικό τρόπο την πραγματικότητα.

Κατά τα άλλα τί θετικό αποκόμισε ο μέσος τηλεθεατής από την όλη ιστορία; Ενδιαφερθήκαμε περισσότερο για την εμπορία παιδιών; Ενδιαφερθήκαμε για τις συνθήκες  στις οποίες ζουν οι Ρομά; Μας ενδιαφέρει για τα παιδιά των Ρομά;

Μας ενδιαφέρει η παιδική εργασία και εκμετάλλευση (trafficking);

Πρόσφατα βγήκε στη δημοσιότητα η φωτογραφία ενός άλλου μικρού αγγέλου. Ενός αγγέλου που έχει πιο σκούρο χρώμα. Και μια “κυρία” να την κλωτσάει σαν σκουπίδι από το δρόμο στον οποίο έπαιζε ακκορντεόν και ζητιανεύει.
 Αυτό το θέμα μπορούμε να πούμε με μεγάλη βεβαιότητα δεν έχει τα φόντα να γίνει κεντρικό στο δελτίο των 8. Γιατί μας φέρνει αντιμέτωπους με θέματα, που δεν ενδιαφερόμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Συμπέρασμα

Οι γονείς της Μαρίας πρέπει να δικαστούν για το αδίκημα που έχουν διαπράξει. Δηλαδή υιοθεσία με παράνομο τρόπο, χωρίς χαρτιά. Όπως θα αντιμετωπίζαμε ανοικτόχρωμους συμπολίτες μας. Ως τώρα δεν πρόσεξα να έχει στοιχειοποιηθεί κακοποίηση ή εκμετάλλευση.

Για το ότι είναι Ρομά, και για το ότι δεν μπορούν να προσφέρουν περισσότερα από όσα μπορούν, δεν είναι κάτι για το οποίο προβλέπεται από τον αστικό κώδικα, αν και αποτελεί αδίκημα για τα εκφασισμένα αντανακλαστικά μας. Όσοι ενοχλούνται από τον τρόπο ζωής των Ρομά, ας ενοχληθούν πρώτα από τον τρόπο που τους περιθωριοποιούμε.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου