Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

RIP Μαντίμπα, ευχαριστούμε για τα likes

Σαν συνεπής και ευαισθητοποιημένος χρήστης των σοσιαλ μίντια, ο καλός νοικοκυραίος φρόντισε το βράδυ της Πέμπτης να εξωτερικεύσει τη βαθύτατη θλίψη του, ποστάροντας για τον θάνατο του Νέλσον Μαντέλα. Πάντα τον άγγιζαν οι χαρισματικές προσωπικότητες και για κάποιο λόγο ο Μαντίμπα του φαινόταν πάντοτε ως ο απόλυτος εμβληματικός ηγέτης. Τον παραδέχονταν άλλωστε όλοι. Φρέσκαρε λίγο τις γνώσεις του στη wikipedia, θυμήθηκε κι εκείνη την πολύ καλή ταινία του Κλιντ Ιστγουντ με τον Μόργκαν Φρίμαν κι έπειτα πόσταρε.
Τα πήγε καλά – καιρό είχε να δει τόσα notifications μαζεμένα… Αρκετά likes στο facebook, καμιά δεκαριά retweets στο twitter και κάμποσες συζητήσεις με άλλους χρήστες για την τεράστια απώλεια της ανθρωπότητας. Κανείς δεν θα διαφωνούσε μαζί του απόψε… Κοιμήθηκε με τη σκέψη του Μαντέλα, σχεδόν ευτυχισμένος που κατάφερε να συντονιστεί με τόσους άλλους που έσπευσαν να γράψουν κάτι αντίστοιχο!

Το πρωί σηκώθηκε ευδιάθετος. Ήπιε τον καφέ του, ντύθηκε κι έφυγε για δουλειά, επιστρέφοντας στην καθημερινότητά του, που ουδεμία σχέση είχε με τη μυθιστορηματική ζωή του Μαντέλα.

Στα φανάρια, ένας Νιγηριανός του ζήτησε χρήματα. Δεν του έδωσε. «Πόσο θα βρωμάει» αναρωτήθηκε σχεδόν ανατριχιάζοντας κι έπιασε τον εαυτό του να σιχαίνεται εκείνον τον ρακένδυτο άγνωστο που τον προσγείωνε στην πραγματικότητα της πόλης: «Γιατι δεν πάνε στην πατρίδα τους, γεμίσαμε λαθρομετανάστες, οι δουλειές δεν φτάνουν ούτε για τους Έλληνες». Όχι, δεν ήταν ρατσιστής, ποτέ δεν ήταν. Ήταν απλά ρεαλιστής.

Το φανάρι έγινε πράσινο, ο Νιγηριανός ξεχάστηκε και η μέρα στη δουλειά πέρασε μεταξύ εργασίας και κουβέντας για τον χαρισματικό ηγέτη της Νοτίου Αφρικής. Ήταν μια καλή Παρασκευή…

Δυστυχώς απαρτχάιντ ειναι η Αμυγδαλέζα. Απαρτχάιντ ειναι η αδιαφορία μας για ένα σαπιοκάραβο που βούλιαξε, επειδή είχε μετανάστες. Απαρτχάιντ είναι η άποψη του νοικοκυραίου ότι έχει περισσότερα δικαιώματα από συνανθρώπους του. Απαρτχάιντ είναι η λέξη λαθρομετανάστης. Απαρτχάιντ ειναι η δημοκρατία μας. Απαρτχάιντ είμαστε εμείς.

Δημήτρης Ζακχαίος

UNFOLLOW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου